Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Haloterapia ajută la scăderea dependenței de medicamente antialergice datorită efectului de desensibilizare la alergeni, precum și la scăderea numărului episoadelor de acutizare ale reacțiilor alergice.

Rinita alergică afectează 10 % din populație, procentajul fiind în creștere. Alergia nazală se manifestă prin cele două forme de rinită alergică : rinita alergică sezonieră, numită și febra fânului și rinita alergică perenă. Rinita sezonieră se manifesta prin strănut, secreții nazale apoase, obstrucție nazală, prurit, lăcrimare imediat dupa contactul cu alergenul. In rinita perenă simptomele sunt mai atenuate, dar relativ permanente. Un tratament foarte eficient este haloterapia, deoarece sarea are un efect bacteriostatic. Particulele de sare au o incarcatură negativă considerabilă (6-10nK/mc), iar suprafața căilor respiratorii au o ușoară încărcătură electrică pozitivă. Din această cauză microparticulele de sare au capacitatea de a pătrunde în sistemul respirator și de a se lega de epiteliul căilor respiratorii ajutând la “curățarea” lor .

Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor si de cele mai multe ori este determinata de o infectie, dar poate fi determinate și de viruși,  bacteriiciupercialergii.  

Sarea uscată este foarte absorbantă și acționează ca un burete care trage după sine substanțe străine prin căile respiratorii.

Sarea inhalată are proprietăți bactericide, mucokinetice, hidrofile și antiinflamatoare, ceea ce o face extrem de benefică și în cazul afecțiunilor ORL.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?